Csülkös bableves káposztával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Csípős, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg mellső csülök 326 16 29 0.3 0 0
40 dkg fejtett bab 164 10.8 0.4 29 12.5 0
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
40 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csülköt puhára főzzük, majd a levét félretéve, a csülköt felkockázzuk. A babot előírás szerint beáztatjuk. Egy evőkanál zsíron a felaprított zöldségeket megpirítjuk, és a babot hozzáadjuk. Két órát főzzük, elkeverjük a kissé felvagdalt káposztával és ismét fél órát főzzük. Felöntjük a hús főzőlevével, rádobjuk a húst és annyi vízzel felöntjük, amennyi a húst és a zöldségeket bőven ellepi. A zsíron megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, a liszttel átkeverjük, majd pár evőkanál levessel hígítjuk, és forrásig melegítjük. Folyamatos keverés közben a leveshez adjuk és az egészet újraforraljuk.
Tejföllel tálaljuk. Friss kenyeret adjunk hozzá.