Sertésszűz zöldborsmártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Rozé sertésszűz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöldbors mártás 2
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 dl marhaalaplé ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 evőkanál konyak 246 0 0 1.7 0 0
4 evőkanál zöldbors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Rozé sertésszűz
A gondosan lehártyázott szüzet bedörzsöljük a fűszerekkel, majd a felhevített olajon körbepirítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Ujjnyira szeleteljük, a zöldborsmártással leöntve, sült burgonyával tálaljuk.

Zöldbors mártás 2
A zöldborsot beáztatjuk a konyakba és hagyjuk, hogy jól felszívja. A vaj, olaj keveréken pároljuk meg a finomra vágott hagymát, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát. Közben sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük az áztatott zöldborsot és felöntjük az alaplével. Rövid lére forraljuk és a tejszínt hozzáadva mártás sűrűségig főzzük.
Mindig frissen készítsük.