Szalontüdő (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Belsőségekből Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre:
A tüdőt, a szívet és a nyelvet egészben, bezöldségelt, sós vízben felteszem főni, lehetőleg kuktában, így kb. fél óra. A lébe beleteszem az egész hagymákat, egy fűszerzacskóba rakom a babérleveleket, az egész borsot, a fokhagymát és a citrom vékonyan levágott héját. Ha megpuhultak a húsfélék, eltávolítom őket a főzőléből, amit leszűrök. A nyelveket hideg vízzel leöblítem és a külső hártyát eltávolítom. Kihűlés után a nyelvet és a szívet csíkokra vágom, majd a hörgők eltávolítása után a tüdőt is.Közben az olajból és a lisztből világos rántást készítek, belekeverem a kristálycukrot, és karamellizálom, felöntöm a főzőlé egy részével, hozzákeverem a mustárt, majd 3 dl tejföllel elkeverem. Beledobom a vagdalékot és éppen csak összeforralom. További főzőlé hozzáadásával kellemesen sűrű mártássá higítom. A kellő pikantériát citromlé hozzáadásával érem el. Zsemlegombóccal vagy knédlivel tálalom, a többi tejföllel meglocsolva tálalom. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||