Bélszín vadasan (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Herceg Feri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 dkg búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
3 adag sertészsír 902 0.1 99.7 0 0 86
ízlés szerint ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
3 ízlés szerint babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
50 dkg bélszín 119 19 4.4 0.6 0 70
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
20 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
20 deka vegyes zöldség
A marhahús bélszín részét (vesepecsenyét), melynek legalább 8-10 naposnak kell lennie, megtisztítjuk hártyáitól és szalonna-csíkokkal jól megtűzdeljük. Megsózzuk, s kissé állni hagyjuk. Egy serpenyőben kisujjnyi jó étolajat hevítsünk fel 3 deka zsírral, a bélszínt pirosítsuk meg benne. Azután vegyük ki és tegyük félre, 20 deka vegyes leveszöldséget apróra vágva tegyünk a forró olajba, és azt szintén pirítsuk meg s egy kis paradicsommal, babérlevéllel, egész borssal, kakukkfűvel, tárkonyos ecettel ízesítsük, a bélszínt tegyük belé, s fedő alatt pároljuk puhára.
Ha a hús puha, újra kivesszük, a zöldséget egy szitán áttörjük, levét átszűrjük, és 3 deka zsírból, 3 deka lisztből készült jó barna rántást készítünk, melybe a bélszín levét és az áttört zöldséget tesszük, jól beforraljuk, s ha szükséges, egy kis vízzel feleresztjük, hogy a mártás túl sűrű ne legyen.
A mártást tejfellel ízesítjük.
A bélszínt most ismét a mártásba tesszük, és fedő alatt tálalásig állni hagyjuk a tűzhely szélén, hogy el ne forrja a levét. Sós vízben főtt makarónival vagy spagettivel szolgáljuk fel a bélszínt és a mártást külön mártáscsészében adjuk fel mellé.