Görög töltött paprika (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Előételek, Főétel előtt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Buli, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg sertéshús közepes zsírtartalmú 288 17.5 23.9 0.3 0 68
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
20 dkg mozzarella sajt 274 14.7 22.5 2.8 0 37
8 db pritaminpaprika 55 3.4 0.8 8.6 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A paradicsomokból vágjunk 8 nagy karikát, a többit vágjuk kockára. A mozzarella felét is kockázzuk fel. A húst ledaráljuk és összekeverjük az előzőleg hideg vízben megáztatott, majd alaposan kicsavart zsemlével, a fűszerekkel, a tojással, a paradicsom és mozzarella kockákkal, majd ízlés szerint borsozzuk és sózzuk meg. A pritaminpaprikákat csumázzuk ki és tisztítsuk meg az erektől és a magoktól, majd a belsejét megsózva töltsük bele a húsmasszát.
Egy tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal, tegyük bele a töltött paprikákat, tegyük a tetejükre a csipet sóval meghintett paradicsomkarikákat, öntsünk alá fél deci vizet és 170 fokra, előmelegített sütőben, süssük fél órát, majd a maradék sajtot a tetejére reszelve, még 15 percet, ha nagyon pirulna, előbb is kivehetjük.