Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A bambuszgőzölő

  • Címkék:
  • konyhai eszközök
2010. március 09. | kedd

Gőzölhetünk géppel is, de a kínai bambuszgőzölő sokoldalúbb és lényegesen hangulatosabb.

Gőzölés közben nem oldódnak ki a tápanyagok, az étel kíméletesen készül el, nem keletkeznek káros égéstermékek. A beruházás nem jelentős és ha vigyázunk rá, évekig használhatjuk. Zöldség, tészta, gombócfélék, hal és húsfélék készítésére alkalmas. Kalória- és zsírszegény étek a végeredmény.

A gőzölőt egy edénybe helyezzük, legegyszerűbb wokba, amelyben vizet forralunk, de a gőzölő ne érjen a vízbe, természetesen a pároló levet ízesíthetjük borral, fűszerekkel. Ha hosszabb gőzölési időre készülünk, külön edényben készítsünk forró vizet, a gőzölő folyadék pótlásához.

Az ételek zöméhez negyed óra elegendő, de kövessük a recept utasításait. Fontos, hogy párolás közben ne emelgessük a tetőt, mert elillan a gőz és a meleg.

Tésztafélék készítésénél kenjük be a bambuszrácsot kevés olajjal, de teríthetünk rá nedves ruhát is, nem csak távol-keleti ételeket állíthatunk elő, gondoljunk a knédlikre, gőzgombócokra.

Hal, hús gőzölésénél használjunk tűzálló tálat vagy terítsünk alá spenót vagy salátaleveleket. Ezeket a szaftos, fűszeres leveleket az étel mellé tálalhatjuk.

Kitűnően alkalmas melegítésre is, nem szárad ki az étel és nem ég le.
Rusztikus eleganciája miatt tálalásra is alkalmas.
Bármilyen meglepő, de egy erre használt párolóban füstölhetünk is. Pácolt lazac, hús füstöléséhez nedves akác vagy tölgyforgácsot, de használhatunk egzótákat is, pl. hikorifát, ha hozzájutunk, esetleg teafüvet szórunk az edénybe és takarékon melegíteni kezdjük, amikor füstölni kezd, a párolót fölé tesszük és kb. húsz percig füstöljük. Vigyázzunk, a forgács csak füstöljön, de ne gyulladjon meg. Gyenge füstöt csináljunk, a lángra tegyünk lángelosztót. Némi szellőztetés, esetleg egy konyhai elszívó füstmentesen tartja a lakást. Semmiképpen ne hagyjuk magára az ételt, a konyhai balesetek megelőzésére.

Használat után a gőzölőt forró vízben mossuk el, de mosogatószert ne használjunk, mert beleivódik a bambuszba és kellemetlen mellékízt okoz. Használat után szellős helyen hagyjuk kiszáradni.

Gőzpárolóval készülő ételek

Kapcsolódó anyagok:

A wok
A kuktafazék