Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Almás-diós foszlós kalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Reggeli, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Advent, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, Adventi receptverseny
Hozzávalók

Almás-diós foszlós kalács
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
6 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2-3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A töltelékhez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 kg alma  35 0.4 0.4 7 2.3 0
12 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Almás-diós foszlós kalács
Kevés langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, öntsük a liszt közepébe, majd dagasszuk össze a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, a langyos vajjal és annyi tejjel, hogy puha tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára (kb egy óra). Közben készítsük el a tölteléket. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán, nyújtsuk ki és kenjük rá a tölteléket. A két oldalát behajtva, tekerjük fel. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra és hagyjuk pihenni még fél órát. Kenjük le a tetejét a felvert tojással, majd szurkáljuk meg. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Langyosan szeleteljük.

A töltelékhez
A meghámozott almát reszeljük le, majd a vajon pároljuk puhára, közben adjuk hozzá a mézet és a fűszereket. Ha a leve kezd elfőni, keverjük bele a durvára vágott diót és a mazsolát. A lángot lekapcsolva hagyjuk kihűlni.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)