| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 50 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 1 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 3 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 30 dkg zsír | 898 | 0.1 | 99.7 | 0 | 0 | 100 |
| 4 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 2 dl tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 |
| 1 teáskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 kávéskanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 teáskanál bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 50 dkg tepertő | 335 | 13.7 | 30.8 | 0.3 | 0 | 90 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A meglangyosított tejbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott a liszttel, a zsírral, a tejföllel, 3 tojással összegyúrjuk, végül beledolgozzuk a sót, a tepertőt és a borsot. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét káró mintára bevagdossuk és lisztezett pohárral kiszaggatjuk. A pogácsákat tepsire tesszük, hagyjunk helyet, mert nőni fognak. Tetejüket a maradék felvert tojással lekenjük és még 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A pogácsákat a kelés végén, ismét lekenjük, majd 10 perc alatt aranybarnára sütjük.