Citromos sült bárányvelő (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Húsvét, Bálint nap, Főtt, Hirtelen sült, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db bárányvelő 0 ? ? ? ? ?
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál feketebors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
a bárány agyvelőt hideg vízbe tesszük és 10 perc állás után a hártyáit eltávolítjuk. Egy citromhéját lereszeljük és a levét kicsavarjuk. A bárányvelőre öntjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A vizet sózzuk, hozzáadjuk az egész borsot és a velőt negyed órát főzzük. Lecsepegtetve szeletekre vágjuk és újból megsózva meghintjük liszttel. A felforrósított vajban aranybarnára sütjük, mindkét oldalát. Papírtörlőre téve melegen tartjuk. A zsiradékra öntjük a tejszínt, belecsavarjuk a másik citrom levét és fehér borssal ízesítve összeforraljuk. A bárányvelőt előmelegített tálra tesszük és a mártással leöntve tálaljuk.
Citromgerezdeket és párolt rizst adjunk mellé.