Húsos gőzgombóc (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Igor A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt tészták Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Hétvégi ebéd, Töltött, Gőzölt, Gőzpároló, Sós, Meleg, Gabonafélék, Zöldség, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre: Húsos gőzgombóc
A tészta
Húsos gőzgombóc A kicsontozott csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágjuk és borsozva, esetleg gyengén sózva, a szószok is sósak!, a felforrósított olaj felében, hirtelen átsütjük. Kivesszük és lecsepegtetjük, ha langyosra hűlt, apróra daraboljuk. Közben a maradék felforrósított olajban, a szintén apróra darabolt újhagymát, fokhagymát, a kimagozott és vékonyra szelt chilit megsütjük. Hozzáadjuk a gyömbért, felöntjük a szószokkal és a borral, belekeverve a csirkehúst, felforraljuk. Hozzáöntjük a deci vízben elkevert keményítőt és rövid lére főzzük. Hagyjuk hűlni. A közben megkelt tésztából formáljuk tojásnyi darabokat és lapítsuk tenyérnyire. A közepébe tegyünk teáskanálnyi tölteléket. A széleket összenyomva formáljunk gombócokat. A gőzölő rácsán terítsük el a spenótleveleket és helyezzük rá a gombócokat. Forrásban lévő víz felett gőzöljük negyed órát. A megpárolódott spenóttal díszítve tálaljuk. Megforrósított olajban a fokhagymát és újhagymát egy pillanat alatt átsütjük. Hozzáadjuk a fehér bort, szójaszószt, osztriga mártást és a cukrot, 20 mp-ig sütjük. Beleöntjük a vizet és felforraljuk. A feldarabolt húst is hozzáadjuk és 1 percig főzzük. Majd a keményítő-víz keveréket is hozzáadjuk, addig keverjük, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Elfelezzük a tésztát és hengert formálunk belőle. Mindkét hengert tíz egyforma részre vágunk fel. 7-8 cm átmérőjű köröket formálunk belőlük, közepükbe 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a széleket jól összenyomkodjuk. A gőzölőbe egy megnedvesített ruhát helyezünk, a gombócokat erre rakjuk és 15 percig gőzöljük. Melegen tálaljuk. Megjegyzés: Hűtőben 1 hétig is elállnak, gőzöléssel újra melegíthetők. A tészta Másfél deci langyos vízbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztel elkeverjük és felfuttatjuk. A lisztkupac közepébe öntjük és kb még másfél deci langyos vizet adva hozzá, lágy tésztává dolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, ez kb egy óra. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||