Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Nagyi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Főétel, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Főtt, Édes, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg eper 39 0.9 0.6 7.2 0.8 0
15 dkg mogyoró 691 15.6 63.5 8.7 8 0
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 csipet bors 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A túrógombóchoz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
12 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
75 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással
A szárazon megpirított mogyorót ledaráljuk. A vajon a morzsát aranybarnára pirítjuk, majd egy tálban a darált mogyoróval elkeverjük. Az epret kicsumázzuk. Annyi szem szép epret, ahány gombócot akarunk, félreteszünk. A többit, egy láboskában, a cukorral felfőzzük, csipetnyi borssal ízesítjük és kevergetve puhára főzzük. Egy villával nyomkodjuk szét. A vörösborban elkevert keményítővel sűrítsük be. A gombócmasszát szétosztjuk és minden gombóc közepébe egy eperszemet dugunk, majd forrásban lévő sós vízben 10-12 perc alatt kifőzzük. Az ízes morzsába forgatva, az eperszósszal leöntve tálaljuk.
Díszítsük citromfűlevélkékkel.
Édesszájúaknak külön porcukrot adjunk hozzá.


A túrógombóchoz
A túrót áttörjük, a tojásokat felverjük és keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Hűtőszekrényben pihentessük legalább egy órát.