Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Nagyi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Főétel, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Főtt, Édes, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre: Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással
A túrógombóchoz
Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással A szárazon megpirított mogyorót ledaráljuk. A vajon a morzsát aranybarnára pirítjuk, majd egy tálban a darált mogyoróval elkeverjük. Az epret kicsumázzuk. Annyi szem szép epret, ahány gombócot akarunk, félreteszünk. A többit, egy láboskában, a cukorral felfőzzük, csipetnyi borssal ízesítjük és kevergetve puhára főzzük. Egy villával nyomkodjuk szét. A vörösborban elkevert keményítővel sűrítsük be. A gombócmasszát szétosztjuk és minden gombóc közepébe egy eperszemet dugunk, majd forrásban lévő sós vízben 10-12 perc alatt kifőzzük. Az ízes morzsába forgatva, az eperszósszal leöntve tálaljuk. Díszítsük citromfűlevélkékkel. Édesszájúaknak külön porcukrot adjunk hozzá. A túrógombóchoz A túrót áttörjük, a tojásokat felverjük és keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Hűtőszekrényben pihentessük legalább egy órát. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||