Almaborban párolt gombás csülök (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Nyársforgató Jakab
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Párolt, Kukta, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl almabor 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál koriander 0 0 0 0 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
25 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db mellső csülök 326 16 29 0.3 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hentest kérjük meg, hogy a csülköket keresztben szeletelje fel, bár, ha van csontfűrészünk, ezt otthon is megtehetjük. A csülköt bőrét 4-5 helyen vágjuk be. A borsot, a koriandert, a szegfőborsot és borsikafüvet keverjük el a sóval és mozsárban zúzzuk össze. A fűszerkeveréket hintsük a hússzeletere és hagyjuk pihenni fél órát. A felforrósított zsírban, süssük a húsok mindkét oldalát pirosra. Tegyük félre a húst és a zsiradék jó részét távolítsuk el. Pároljuk meg, a zsiradékban, a finomra vágott hagymát, majd keverjük hozzá a darabokra vágott gombát, közben ízesítsük, a citrom reszelt héjával, a kifacsart citromlével, zúzott fokhagymával, borssal és sóval. Öntsük fel az almaborral és a húst tegyük vissza. Fedő alatt, takarékon pároljuk puhára. Végül, a szaftból szedjük ki ismét a hússzeleteket és a tejszínben elkevert liszttel és mustárral összeforralva, sűrítsük be a mártást. Ízlés szerint utánfűszerezhetjük. A csülköt visszatéve forraljuk át.
Knédlivel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.