Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
koriander
Népies neve: bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszaagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű. Latin neve: Coriandrum sativum. Már időszámításunk előtti évezredekben ismerték, feltehetőleg a Földközi tenger vidékéről származik. A Bibliában olvashattunk róla, már Hippokratész is gyógyszerként alkalmazta. Egyiptomban és Palesztinában pedig az ókor óta afrodiziákumként tekintenek rá. Jellegzetes illata mellé édeskés, enyhén fanyar íz párosul. Az ételbe semmiképpen ne főzzük bele, csakis utólag ízesítsünk vele. Az ázsiai konyhában sokat használt, de már hazánkban is elerjedt. Fűszerként gyakran használják mártásokhoz, levesekhez,salátákhoz, pácokhoz, sültekhez, szárnyasokhoz, káposztás ételekhez, töltelékekhez. Paprika, uborka eltevésénél ízlés szerint egészben vagy porrá törve is használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is igen gyakran ízesítenek vele. Gyógyhatásai közi tartozik a felfúvódás megszüntetése, szélhajtó, emésztést javító, görcscsillapító és a vértisztító szerepe.