Ökörszem (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Reggeli, Buli, Húsvét, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gabonafélék, Tojás Hozzávalók 4 személyre: Ökörszem
Töltelék
Ökörszem A langyos tejbe szórjunk kevés cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Futtassuk fel. A liszt közepébe öntsük a tojássárgájákat, az élesztős tejet és a sót. Gyúrjuk össze, majd a végén dolgozzuk bele a megolvasztott, de már csak langyos vajat. Jól dolgozzuk ki, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen, kb. egy óra alatt, kelesszük a duplájára. Ha megkelt a tészta, osszuk 6-8 darabra és zsemlényi bucikká formálva, majd kissé ellapítva, a közepén mélyedést kialakítva, hagyjuk negyed órát kelni. A mélyedésbe töltsük bele a tölteléket, rakjuk az ökörszemeket sütőpapírral bélelt tepsibe és még 5 percig kelesszük. A tojást verjük fel és kenjük le a tésztakarimát, majd a töltelék közepébe nyomva egy-egy szem mazsolát, 180 fokra előmelegített sütőben, úgy húsz perc alatt, süssük meg. Töltelék A tojást szétválasztjuk, a fehérjét, a csipet sóval kemény habbá verjük. A túrót burgonyanyomón átpréseljük, majd habosra keverjük a hozzávalókkal, végül a tojásfehérjét beleforgatjuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||