Húsgombóckák kapros mártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Bundázott , Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg pulykacomb 115 20.5 3.6 0.4 0 75
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl kefír 52 3 2.7 3.8 0 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsemlét beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Húsdarálón a pulykahússal és az egyik vöröshagymával átdaráljuk. Sóval, borssal, a zúzott fokhagymával és a tojásokkal jól összegyúrjuk. Apró gombócokká formázzuk, majd zsemlemorzsába hempergetjük és forró olajban aranysárgára sütjük, lecsepegtetve félretesszük. A vajon a megmaradt hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot ás rövid pirítás után felöntjük a húsalaplével. Ha felforrt, a gombócokat beletéve, átfőzzük. Végül a liszttel elkevert kefírrel behabarjuk.
Párolt rizzsel vagy főtt burgonyával kínáljuk, tálalás előtt kaporszálakkal díszítjük.