Véres hurka Bozi módra (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 90 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Adventi receptverseny, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Sós, Hideg téli napokra, Szilveszter, Farsang, Szabadban, Húsételek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5.5 gramm szegfűbors 0 0 0 0 0 0
5.5 dkg pirospaprika ? ? ? ? ? ?
8 dkg bors 0 0 0 0 0 0
40 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
25 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1.5 kg hasaalja szalonna 0 ? ? ? ? ?
3 kg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
3 kg vér ? ? ? ? ? ?
5.5 gramm majoránna 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát apró kockára vágjuk és a felét kisütjük. A zsiradékot elfelezzük. Az egyik felében megpirítjuk az apró kockára vágott zsemlét, a másik felében a finomra vágott hagymát. A zsemlekockákra öntjük a vért, átforgatjuk és hagyjuk, hogy kissé beigya. Végül az összes hozzávalót jól elkeverjük. Ha a töltéshez túl sűrű lenne, kevés abalével hígítsuk. Nem túl szorosan bélbe töltjük, majd a végeit elkötjük. 80 fok körüli vízben bő fél órát abáljuk, majd hideg vízben lehűtjük. Leszárítva hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük.