Vegyes tarja Macka módra, kuktában (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Buli, Farsang, Lassan sütött, Párolt, Kukta, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
50 dkg marhanyak, tarja 0 ? ? ? ? ?
50 dkg tarja 0 0 0 0 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát kockára vágjuk, majd zsírjára sütjük. Megpirítjuk rajta, a finomra vágott hagymát, a vége felé hozzáadunk 3 gerezd zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, hogy ne égjen le, felöntjük a borral, majd összeforraljuk és levesszük a lángról. A szeletekre vágott húsokat sózzuk, borsozzuk, meghintjük a zsemlemorzsával és kiverjük. A pörköltszafttal rétegezve, kuktába tesszük. Takarékon, két órát pároljuk, majd a lángot eloltva, két órát pihenni hagyjuk. Közben a tejfölt, a félretett fokhagymával és sóval, borssal simára keverjük.
A húst a tejföllel megpúpozva, sült burgonyával vagy főtt tésztával, idénysavanyúsággal tálaljuk.