Fácángalantin (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadszárnyasokból 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Előételek, Buli, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál vadpástétom fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
3 cl brandy 0 ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 teáskanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 teáskanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 szem pisztácia 600 20.8 51.6 12.5 6.5 0
1 db erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
5 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
3 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
30 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
1 db fácán ? ? ? ? ? ?
30 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 szem bors 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fácán bőrét a hátán felhasítjuk, majd óvatosan megnyúzzuk. A bőrt félretesszük. Kicsontozzuk és a mellhúst külön tesszük.
A csontokból, a zöldségből, borssal, sóval, a babérlevéllel és a borral ízesítve, annyi vízzel felöntve, amennyi a galantint, majd ellepi, alaplevet főzünk.
A vajat felhevítjük, a lisztet megpezsgetjük rajta és a tejjel felöntve, sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a borjú és fácánhússal együtt kétszer átdaráljuk. A masszát jól összedolgozzuk a brandyval, a tejszínnel, a tojással és a fűszerkeverékkel. Végül beleforgatjuk a felkockázott sonkát és gombát, a vékony csíkokra vágott mellet, végül a pisztáciát. A masszát szorosan a fácánbőrbe göngyöljük. A rudat vajjal megkent konyharuhába tekerjük, a két végét szorosan bekötjük és sonkaszerűen konyhai zsineggel körbekötözzük. A forrásban lévő alaplébe tesszük. Éppen csak gyöngyözve két órán át főzzük. A levében hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt két deszka között lepréseljük és egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk.
Másnap, vékonyan felszeletelve, salátaalapra tálaljuk.
Borzselét vagy valamilyen erdeigyümölcs lekvárt adjunk hozzá.
Macerás, de rendkívül finom, igazi, ünnepi asztalra való étek.