Vitézes pacalcsorba (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Húsételek, Levesek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Hétvégi ebéd, Szabadban, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál tárkony 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál lestyán 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál feketebors 0 0 0 0 0 0
1 db cseresznyepaprika 0 ? ? ? ? ?
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
3 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 liter marhaalaplé ? ? ? ? ? ?
1 kg pacal 165 15.9 11.2 0 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az előfőzött pacalt a húsalaplével felöntjük. A nagyobbra darabolt zöldségeket hozzá adjuk, a lestyán és a tárkony kivételével a fűszereket hozzáadjuk, majd puhára főzzük. Kiemeljük a zöldségeket és botmixerrel áttörve visszatesszük a levesbe. Ekkor adjuk hozzá a félretett zöldfűszereket. A tejfölben elkeverjük a lisztet és a tojássárgájákat. Kevés lével hőkiegyenlítjük és gyengéden összeforraljuk, végül citromlével savanykásra ízesítve, forrón tálaljuk.
A kissé csípős, savanykás levest friss kenyérrel tálaljuk.