Birkaragu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg birkahús 308 16.9 26.4 0.3 0 70
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
10 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
10 dkg császárszalonna 646 10 65 0 0 140
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 mokkáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 mokkáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 mokkáskanál bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kockákra vágott húst az olajban az apróra vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal puhára pároljuk, ha kell kevés vizet adunk hozzá. Rádobjuk a csíkokra vágott császárhúst, tovább pároljuk egy negyed órát, majd beletesszük a szeletekre vágott gombát, a karikára vágott sárgarépát, a szétnyomott fokhagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát (aki szereti erőset), a fűszereket és a sót. Felöntjük 1 liter vízzel és a borral. Belerakjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát és a babérlevelet. A szaftja legyen sűrű, de kanalazható.
Friss, fehér kenyérrel és vörösborral kínáljuk.