Malackaraj szilvareszterrel és tökmagos, gombás burgonyapürével (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Slambuc A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szilveszter, Farsang, Hétvégi ebéd, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre: Malackaraj sütve
Szilvareszter
Burgonyapüré tökmaggal és gombával
Malackaraj sütve A bőrös malackarajt, bőrös részével lefelé egy percig forró vízbe fektetjük. A bőr kifehéredik és jól vághatóvá válik. Szeletnyi vastagságban keresztben és hosszában bevagdossuk. A tepsibe tesszük a félfőre vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát és a felkarikázott répát. Ráfektetjük a sóval, borssal és majoránnával bedörzsölt karajt, amit fél napig pihentettünk a hűtőben, vigyázzunk a bőrös részre ne kerüljön só. Ráöntjük a felforrósított zsírt, aláöntünk 3 evőkanál vizet, majd előmelegített 170 fokos sütőbe toljuk. Kezdetben negyedóránként, locsoljuk a szaftjával, majd jó óra múlva 5 percenként a sörbe mártott szalonnával kezdjük kenegetni a bőrét, amikor piros és ropogós elkészült. 10 perc pihentetés után leválasztjuk a csontjáról és szeleteljük. A receptben említett körettel vagy párolt káposztával és pirított burgonyával is nagy szerű étek. Szilvareszter A megmosott, kimagozott gyümölcsöt a fahéjjal együtt felfőzzük, míg héja összepöndörödik. Rászórjuk a cukrot, beleöntjük a vörösbort és néhányszor átkeverjük, hogy kissé pépessé váljon. Burgonyapüré tökmaggal és gombával Az apróra vágott burgonyát, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük, leszűrjük, forrón áttörjük. A vajjal, a forró tejjel és a reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Kézi habverővel vagy fakanállal tegyük, géppel csak ragacsos masszát kapunk. A tej mennyisége a burgonya minőségétől függ, több, kevesebb is lehet. Amíg a burgonya fő az olajban a tökmagot a felhevített olajban gyengéden megpirítjuk, majd kivesszük. a megmaradt olajban, a lereszelt gombát pirosra sütjük és a tökmaggal együtt a pürébe keverjük. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||