Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Almás párna

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Teaparti, Kártyaparti , Reggeli, Desszert, Uzsonna, Tizórai gyerekeknek , Farsang, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Csőben sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék
Hozzávalók

Almás párna
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
10 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
5 evőkanál étolaj 0 ? ? ? ? ?
1/2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
15 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A töltelék
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl mandulalikőr ? ? ? 30 0 0
1/2 csomag vaníliás pudingpor ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
1/2 csésze mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
5 dkg barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1/2 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
50 dkg alma  35 0.4 0.4 7 2.3 0
1/2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Almás párna
Ameddig az almás töltelék kihűl, el lehet készíteni a tésztát.
Egy tálba beletenni a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverni, majd hozzászitálni a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrni, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.
Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtani, majd 10-12 egyenlő részre elosztani a tésztát.
A tojást kettéválasztani, majd a fehérjét kissé felverni, és megkenni vele a tésztalapok szegélyét.
A tésztalapok egyik felére kanalazni a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágni.(ettől lesz rácsos a teteje) Ezután a berácsozott tésztát ráhajtani a töltelékre. A széleit jól lenyomkodni, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni a párnácskákat.
Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 160 fokon 20 percig sütöttem)
Tálalás előtt langyosra hűteni, majd a tetejét porcukorral megszórni.

A töltelék
Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet a tésztába tölteni.
Az almákat meghámozni, majd felnegyedelni. Ezután a magházat eltávolítani, és apróra feldarabolni. 1/2 citrom levét ráfacsarni, majd jól összekeverni.
Egy serpenyőbe tenni a feldarabolt almát, majd hozzáadni a mazsolát, a cukrot, vaníliás cukrot, a tejszínt, a mandulalikőrt és lassú tűzön kevergetve felforralni, 1-2 percig főzni.
A pudingport simára keverni 3 evőkanál vízzel, majd állandó keverés mellett az almához önteni. 2-3 percig kevergetve besűríteni.
Végül teljesen kihűteni!!!!!!!

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)