Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Toszkán kenyérsaláta (panzanella)

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Saláták 
Cimkék: Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Savanyú, Tésztafélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
2 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 db kigyóuborka 12 1 0.1 1.7 0.9 0
40 dkg koktélparadicsom ? ? ? ? ? ?
40 dkg kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Ehhez a salátához, Toszkánában, sózatlan kenyeret használnak, de ez a mi ízlésünknek meglehetősen szokatlan volna, szikkadt fehérkenyérből is készíthető és finom. Igazi "szegényétel", laktató, a maradékok felhasználását célozza, de a maga egyszerűségében remek, nem kell és nem is szabad túlcifrázni. A kenyeret, de valóban szikkadt legyen, hogy felszívja az zamatos dresszinget, ha kell, előző nap vágjuk szeletekre, kockázzuk nagyobbacska darabokra. A koktélparadicsomot, ez kellően édes a salátánkhoz, negyedeljük fel, az uborkát szintén negyedelve kockázzuk fel, az újhagymát, zöldjével együtt, vágjuk fél centis karikákra, végül az összes hozzávalót szórjuk egy mély tálba, majd az ecetekből és az olajból, némi sóval és őrölt borssal készített dresszinggel keverjük el. Néhány órára hűtsük be. Végül az összetépkedett bazsalikomlevelekkel elvegyítve tálaljuk.
Díszítsük durvára darált borssal.
Egy forró nyári napon laktató ebéd lehet, de grillezett húsok mellé is illik.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)