Rakott sütőtök spenóttal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Köretek, Előételek, Főétel előtt, Főétel mellé, Hideg téli napokra, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
3 maréknyi spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hámozott és kimagozott sütőtököt csíkokra vágjuk, majd uborkagyalun felszeleteljük. Egy evőkanálnyi olajon átsütjük. Teáskanálnyi felhevített olajon a spenótleveleket átpároljuk, közben a zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. A tojást a tejföl felével elkeverjük, sózzuk és borsozzuk, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük. A sütőtököt a spenóttal és a tojásos keverékkel összeforgatjuk. A maradék olajjal kikent kerek formába terítjük. A megmaradt tejfölt a tetejére kenjük, majd a reszelt parmezánnal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, kb. 15 perc alatt. Szeletekre vágva tálaljuk.
Sült pulykamell mellé tálalhatjuk, de önmagában is megállja a helyét.