Csőben sült póréhagyma (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: D. Béla
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Előételek, Főétel előtt, Karácsony, Bálint nap, Böjt, Csőben sült, Sós, Meleg, Zöldség, Tojás, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
10 dkg ementáli sajt 267 27.8 16.3 1.9 0 38
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
80 dkg póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított póréhagymát, a zöldjével együtt fél centis karikára vágjuk. Kevés vízben, melyet sóval és csipetnyi cukorral ízesítünk átforraljuk, de maradjon roppanós. Közben a hozzávalókból besamelt főzünk. A felvert tojásokat, a lecsöpögtetett pórét és a besamelt óvatosan összeforgatjuk, fűszerezzük és kivajazott, zsemlemorzsával kihintett tepsibe öntjük. A reszelt sajttal megszórva, előmelegített, 175 fokos sütőben 20 percig sütjük. Kicsit pihentetjük, majd kockára vágva tálaljuk.
Szárazabb frissensültek mellé adhatjuk köretnek.