Betyáros zöldbableves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Csípős, Húsfélék, Zöldség, Macskajajra, Hétköznapi vacsora

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint erős pista ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csapott evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
10 dkg száraztészta (8 tojásos) 392 17 5 69.3 3.4 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db paprika 20 1.2 0.3 3 0.9 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1/2 kg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
15 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
10 dkg császárszalonna 646 10 65 0 0 140
1 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A zsírban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a zöldbabot, a felszeletelt paprikát, az apróra vágott fokhagymát, néhány percig együtt pirítjuk, meghintjük a liszttel, azzal is pirítjuk egy kicsit, elkeverjük a fűszerpaprikával, a meghámozott, kockára vágott paradicsommal, majd felöntjük 1 l vízzel. Ha felforrt, hozzáadjuk a felcsíkozott sonkát, a tarhonyát, megsózzuk, borsozzuk és fedő alatt, kislángon puhára főzzük. Beleöntjük a tejfölt, újraforraljuk, erős pistával kellemesen csípősre ízesitjük, tetejét meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.