Libacomb birsmártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Köretek, Főétel, Hideg téli napokra, Márton nap, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Lassan sütött, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Birsmártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db birsalma 49 0.6 0.9 9.1 6.4 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
5 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
3 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Konfitált libacomb
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
igény szerint libazsír 897 0.5 99 0 0 107
8 db libacomb 198 18.5 13.6 0.3 0 84
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Birsmártás
A megtisztított birsalmát kockára vágjuk, a citrom levével, héjával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített borban puhára főzzük. A birs héját és csumáját, kevés vízben, pépesre főzzük, majd szitán áttörjük. A mézet megmelegítjük és hagyjuk kissé megbarnulni. Hozzákeverjük a lecsepegtetett birset, majd átkeverés után, hozzáöntjük a pépet és a birs főzőlevét. Ha nem lenne elég sűrű, törjük át a birs egy részét botmixerrel. Keverjük hozzá a kimagozott és apró kockára vágott chilit, majd közvetlenül tálalás előtt a hideg vajat.
Baromfihúsokhoz illik.

Konfitált libacomb
A libacombokat megtisztítjuk és a lelógó részeket levagdossuk, majd durva szemű sóval és borssal meghintve, letakarva, hűtőben, félretesszük egy éjszakára.
Másnap leöblítjük és leszárogatjuk. Vastag falú, lefedhető sütőedénybe tesszük, mellédobjuk a fűszereket és leöntjük, annyi libazsírral, amennyi bőven ellepi. 90-95 fokra előmelegített sütőben 4 órát pároljuk. A libacombokat kivesszük, a zsírt leöntjük és pecsenyezsírnak eltesszük. A zsír aljában az előfőzött burgonyát megforgatjuk, majd pirosra sütjük. Tálalás előtt a combokat grill alatt pirosra sütjük.
A sült burgonyával és mártással tálaljuk, de illik hozzá a párolt káposzta is.