Libacomb birsmártással (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Jóska A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Egyéb szárnyas Cimkék: Húsételek, Köretek, Főétel, Hideg téli napokra, Márton nap, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Lassan sütött, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre: Birsmártás
Konfitált libacomb
Birsmártás A megtisztított birsalmát kockára vágjuk, a citrom levével, héjával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített borban puhára főzzük. A birs héját és csumáját, kevés vízben, pépesre főzzük, majd szitán áttörjük. A mézet megmelegítjük és hagyjuk kissé megbarnulni. Hozzákeverjük a lecsepegtetett birset, majd átkeverés után, hozzáöntjük a pépet és a birs főzőlevét. Ha nem lenne elég sűrű, törjük át a birs egy részét botmixerrel. Keverjük hozzá a kimagozott és apró kockára vágott chilit, majd közvetlenül tálalás előtt a hideg vajat. Baromfihúsokhoz illik. Konfitált libacomb A libacombokat megtisztítjuk és a lelógó részeket levagdossuk, majd durva szemű sóval és borssal meghintve, letakarva, hűtőben, félretesszük egy éjszakára. Másnap leöblítjük és leszárogatjuk. Vastag falú, lefedhető sütőedénybe tesszük, mellédobjuk a fűszereket és leöntjük, annyi libazsírral, amennyi bőven ellepi. 90-95 fokra előmelegített sütőben 4 órát pároljuk. A libacombokat kivesszük, a zsírt leöntjük és pecsenyezsírnak eltesszük. A zsír aljában az előfőzött burgonyát megforgatjuk, majd pirosra sütjük. Tálalás előtt a combokat grill alatt pirosra sütjük. A sült burgonyával és mártással tálaljuk, de illik hozzá a párolt káposzta is. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||