Kőrösi korhely halászlé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Karácsony, Buli, Macskajajra, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Halak, Zöldség, Tojás, Tejtermékek, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
8 szelet ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
1.5 kg vegyes hal 0 ? ? ? ? ?
15 dkg haltej 0 ? ? ? ? ?
15 dkg ikra 0 ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 csapott evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 csapott evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paprika 20 1.2 0.3 3 0.9 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Elkészítés módja:
Alaplé: két liter vízben főzöm a vegyes halat, beleteszem az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a kockára darabolt paprikát és paradicsomot, a negyedbe vágott burgonyát, csípős házi darált paprikát, kanál zsírt, erőspaprika felét, babérlevelet, kevés sóval ízesítem.
Félfővésnél beleteszek 4 pontyszeletet, ebből készül a húsgombóc.
A megmaradt 4 pontyszeletet enyhén besózom, csipetnyi csemege paprikával beszórom és állni hagyom.
Az alapot addig főzöm, míg a hal húsa könnyen leválik a csontról, majd leszűröm, a vegyes hal húsát a főtt alapanyaggal együtt visszapasszírozom az alaplébe.
Húsgombóc: az alaplében főtt filézett pontyszeletek húsát villával összetöröm, hozzá keverem a tojást, csipetnyi sóval és borssal ízesítem. Annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy jól formálható legyen és kis diónyi gombócokat készítek.
Az alaplevet enyhén forralom, sűrítem a csemege paprikával, beleteszem a 4 pontyszeletet, haltejet, ikrát, szűrőn át a saját levével kikevert tejfölt, citromkarikákat, ízlés szerint sózom és közepes lángon 15 percig főzöm. Ezután a húsgombócokat is belerakom, majd 15 perc főzés után elzárom.
A halászlevet forrón tálalom, díszítésnek egy szelet erős zöldpaprikát teszek.
Étkezés előtt egy stampedli eredet védett „Békési Szilva” pálinka, a halászléhez száraz rozé bor elfogyasztását ajánlom.