Kuszkusszal töltött padlizsán kupola, kétféle pestóval (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Ami DJF
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Főétel előtt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Buli, Böjt, Hétvégi ebéd, Töltött, Rakott, Hirtelen sült, Sült, Sós, Meleg, Gabonafélék, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2-3 teáskanál paradicsom pesto 0 ? ? ? ? ?
2-3 teáskanál koriander pesto 0 ? ? ? ? ?
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 szem feketebors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál koriander (mag) 0 ? ? ? ? ?
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 fél kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1/2 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 kávéskanál kurkuma 0 0 0 0 0 0
1 csipet sáfrány 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 pohár kuszkusz 349 9.4 1 73.4 7.2 0
2 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A padlizsánt előkészítjük, majd hosszanti irányban vékony szeleteket vágunk. A szeleteket megsózzuk és állni hagyjuk, majd leitatjuk róluk a nedvességet és egy serpenyőben, kevés olajon megsütjük/grillezzük. A szuflétálkákat kibéleljük a padlizsánszeletekkel.
A köménymagot, az egész fekete borsot és a koriandermagot forró serpenyőbe tesszük és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk (óvatosan, mert gyorsan meg tud égni). Ezután egy mozsárban összetörjük.
1/2 bögre vízbe sót, kurkumát és sáfrányt teszünk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kuszkuszt és az olajat. Lefedve állni hagyjuk 15 percet, villával fellazítjuk, majd ízesítjük citromlével, apróra vágott hagymával, fokhagymával, paprikával és a pirított fűszerekkel. Mindenféleképpen érdemes megkóstolni a kuszkuszt, esetleg utánaízesíteni, hogy intenzív íze legyen, mivel a padlizsán nincs fűszerezve. Ezután, ezzel töltjük meg a szuflétálakat és a kilógó padlizsán szeleteket visszahajtjuk a kuszkusz tetejére.
Előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük, 180 fokon.

Tálaláskor a padlizsánt kiborítjuk egy tányérra, teszünk mellé 1-1 kanállal a kétféle pestoból , majd díszítjük az ételt citrommal, földimogyoróval és friss koriander zölddel.