Marhahúsos babsaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel, Meleg nyári napokra, Buli, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Főtt, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Hüvelyesek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
30 dkg hátszín 249 19 18 0.6 0 83
2 maréknyi koktélparadicsom ? ? ? ? ? ?
1 ág bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 ág borsikafű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi zsázsa 0 0 0 0 0 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 doboz fehérbabkonzerv ? ? ? ? ? ?
40 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldbabot sós, forrásban lévő vízben roppanósra főzzük, majd jeges vízben lehűtjük. Lecsepegtetjük és kétujjnyi darabokra vágjuk. A fehérbabot leöblítjük és szintén lecsepegtetjük. A koktélparadicsomot negyedeljük. A zöldfűszereket apróra metéljük. A lilahagymát félkarikára vágjuk, szétszedjük és gyengén lesózva 10 percig pihentetjük, majd ezt is leöblítjük és lecsepegtetjük. A saláta hozzávalóit jól behűtjük. Az érlelt hátszínt a napraforgó olajjal bekenjük és forró serpenyőben, oldalanként két percig sütjük, majd serpenyőstül 160 fokos sütőbe tesszük 5 percre. Sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva, 10 percig pihentetjük. Amíg pihen az olívaolajból, a citrom levéből és a fűszerekből öntetet keverünk. A húst vékonyra szeletelve, a saláta többi összetevőjével és az öntettel összeforgatva, azonnal tálaljuk.
Pirított barnakenyeret vagy friss bagettet kínálunk mellé.