Stiriai metélt (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt-sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Hétköznapi vacsora, Böjt, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Édes, Meleg, Tésztafélék, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre:
A túrót áttörjük, tálba téve a lisztet, 1 tojást és csipetnyi sót hozzáadva összegyúrjuk. Nagy fazékban sós vizet forralunk. Az összegyúrt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és ujjnyi vastag, 4-5 cm hosszúságú metéltre vágjuk, majd a vízben megfőzzük. A vajból tegyünk félre egy kanálnyit. Keverőtálban a maradék vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és citromhéjat habosra keverjük. A kikevert krémhez adjuk a tojássárgákat, majd a tejfölt, a mazsolát és a búzadarát, a kifőtt, lehűlt metéltet óvatosan hozzákeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és kíméletesen, a mártásos tésztába forgatjuk. Egy tepsit a kanál vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk. Beleöntjük az elkészített masszát és előmelegített sütőben 175 fokon kb fél óra alatt megsütjük. Nagy kockára vágva tálaljuk, lehetőleg langyosan, ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||