Stiriai metélt (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt-sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Hétköznapi vacsora, Böjt, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Édes, Meleg, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
12 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
22 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A túrót áttörjük, tálba téve a lisztet, 1 tojást és csipetnyi sót hozzáadva összegyúrjuk. Nagy fazékban sós vizet forralunk. Az összegyúrt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és ujjnyi vastag, 4-5 cm hosszúságú metéltre vágjuk, majd a vízben megfőzzük. A vajból tegyünk félre egy kanálnyit. Keverőtálban a maradék vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és citromhéjat habosra keverjük. A kikevert krémhez adjuk a tojássárgákat, majd a tejfölt, a mazsolát és a búzadarát, a kifőtt, lehűlt metéltet óvatosan hozzákeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és kíméletesen, a mártásos tésztába forgatjuk. Egy tepsit a kanál vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk. Beleöntjük az elkészített masszát és előmelegített sütőben 175 fokon kb fél óra alatt megsütjük.
Nagy kockára vágva tálaljuk, lehetőleg langyosan, ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.