Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Ropogós, aranyra sült hasalja szalonna

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Főétel előtt, Főétel, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Macskajajra, Tizórai gyerekeknek , Szilveszter, Buli, Csőben sült, Sós, Hideg, Meleg, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg hasaalja szalonna  0 ? ? ? ? ?
1 pohár konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 dl szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
1/2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1/2 dl balzsamecet ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
5 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pác hozzávalóit, a só kivételével, botmixerrel törjük át. A szalonnát vágjuk tenyérnyi darabokra és tegyük mély tálba. Öntsük alá a pácot, de a bőrt ne érje el. 12 órát pihentessük, majd csepegtessük le. A sót kevés vízzel keverjük el és egyenletesen borítsuk be a szalonna bőrét, úgy, fél centi vastagon kenjük el. Borítsunk rácsot egy tepsi fölé, majd öntsünk bele ujjnyi vizet. A rácsra helyezzük el a szalonnákat és 175 fokra előmelegített sütőben pároljuk 40 percig. Vegyük ki a sütőből, a sütő hőmérsékletét emeljük 240 fokra. A sót kotorjuk le és a szalonnát, a felmelegedett sütőben süssük fél órát. Szeletelés előtt tíz percig pihentessük.
Szójaszószos hagymasalátával és friss kenyérrel vagy párolt káposztával és burgonyapürével kínáljuk.
Papírral fedve, nem hidegen tárolva, másnap is ropogós a bőre.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)