Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Articsóka muszaka

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Rakott, Bálint nap, Csőben sült, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
15 dkg gouda sajt 98 2.8 1.6 18 0 4
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
8 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
7 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
15 db articsóka 50 2.4 0.1 9.5 10.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az articsóka szárát vágjuk le és szedjük le a kemény, külső leveleit, csepegtessünk rá citromot és sós vízben főzzük meg. lecsepegtetve tegyük félre.
A két evőkanál vajon és az olajon pároljuk meg a zöldjével együtt, felkarikázott újhagymát, majd hozzáadva a darált húst, kevergetve, süssük fehéredésig. Dobjuk bele a felkockázott paradicsomot, majd mindig csak kevés vizet hozzáadva pároljuk puhára. A végére főzzük el a levét és keverjük bele a finomra vágott kapor felét.
Közben készítsük el a mártást. A felforrósított vajon pezsgessük meg a lisztet és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a meleg tejet. Ne forraljuk, csak addig hagyjuk a tűzön, amíg besűrűsödik. levéve a tűzről keverjük bele a tojásokat és a reszelt sajt felét és a maradék kaprot. Az articsókát daraboljuk fel és a darált hússal rétegezve tegyük tepsibe. Öntsük rá a mártást, szórjuk a tetejére a sajtot, törjünk rá vajdarabkákat és 200 fokra előmelegített sütőben kb 25
perc alatt süssük aranybarnára.


Vágott az articsóka darabokra, és osszuk el a sütés serpenyőben együtt a darált húst. Aztán, előkészíti a krémet, mint a következő utasításokat tartalmazza: Melegítsük fel a vajat egy serpenyőbe és adjuk hozzá a lisztet. Adjunk hozzá fokozatosan a langyos tejet, és keverjük addig, amíg a krém besűrűsödik. Ez az eljárás azért, hogy a besamel mártással, amelyet használnak, mint a feltöltéssel Muszaka és pasticio. Ne hagyja, hogy a krémet felforraljuk. Vegyük le a tűzről. Beat a tojásokat is, és add hozzá a felét a sajt és a többi kapor

Spread a krém tetejére az articsóka és a darált húst. Öntjük a maradék sajtot és a kemény csapáson, és adjunk hozzá még néhány darab friss vajat. Süssük a Muszaka 200 C-ig tart a barna szín.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)