Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Halgombócok paradicsommártásban

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Párolt, Olajsütő, Sós, Meleg, Halak, Tojás, Zöldség
Hozzávalók

Halgombócok paradicsommártásban
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
6 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
60 dkg tengeri hal ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Paradicsommártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 liter friss paradicsomlé 16 0.8 0 3.1 0 0
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 fél zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Halgombócok paradicsommártásban
A halat, ha szükséges, lebőrözzük és kiszálkázzuk, majd késsel apróra vagdaljuk. Ne daráljuk, ha lehet. A zúzott fokhagymával és a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk. Ha hígnak érezzük, kevés morzsát , ha sűrűnek, némi bort adjunk még hozzá. Formáljunk a masszából diónyi gombócokat és bő, forró olajban süssük aranybarnára. A felesleges olajat lecsepegtetve, dobjuk a mártásba és forraljuk össze.
Főtt szélesmetélttel kínáljuk.
Adhatjuk önállóan is, tartármártással és sült burgonyával vagy párolt rizzsel körítve.


Paradicsommártás
Lereszeljük a répaféléket és a fél zellert. A felforrósított olívaolajon átpároljuk a felkockázott lilahagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és ha színt kaptak, a zúzott fokhagymát. Jól összeforgatjuk, majd rádobjuk a fűszereket és felöntjük a vörösborral. Felforraljuk és zsírjára sütjük. Ekkor felöntjük a paradicsomlével és kis lángon negyed órát főzzük. Botmixerrel homogénre törjük és sűrűre főzzük.
Pizzához, tésztafélékhez és főtt húsokhoz is kiváló.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)