| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 fej
vöröshagyma |
40 | 1.2 | 0.1 | 8.3 | 3.1 | 0 |
| 2 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 1 db zsemle | 147 | 5.1 | 0.4 | 30.8 | 0.5 | 0 |
| 1 evőkanál zselatin | 0 | 85 | 0.1 | 0 | 0 | 0 |
| 1 dl muskotályos bor | 0 | ? | ? | ? | ? | ? |
| 1,5 dl habtejszín | 284 | 15.5 | 23.7 | 1.9 | 0 | 77 |
| ízlés szerint bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| ízlés szerint konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 kávéskanál rozmaring | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 kávéskanál kakukkfű | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 maréknyi mandula | 610 | 27.6 | 52.2 | 6.8 | 9.8 | 0 |
| 1 maréknyi olívabogyó | 138 | 1.4 | 13.9 | 1.8 | 2.4 | 0 |
| 2 evőkanál libazsír | 897 | 0.5 | 99 | 0 | 0 | 107 |
| 80 dkg csirkemáj | 126 | 20 | 3.7 | 3 | 0 | 555 |
| 30 dkg füstölt csirkemell | 0 | ? | ? | ? | ? | ? |
| 20 dkg füstölt szalonna | 696 | 9 | 73 | 0 | 0 | 105 |
| 3 gerezd
fokhagyma |
134 | 6.8 | 0.1 | 26.3 | 0.8 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A hentest kérjük meg, hogy a szalonna bőrét vágja le és szeletelje a szalonnát vékonyra. Ezzel béleljük ki a formát, úgy, hogy a tetejére is rá tudjuk hajtani. A felhevített zsiradékon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, majd a csíkokra vágott máj felét, a finomra vágott fokhagymát és a fűszereket belekeverjük. Hirtelen süssük át és tegyük félre. A többi májat zúzzuk át botmixeren, keverjük hozzá a bort, a zselatint, a tejszínt, a feldarabolt mandulát, lila olívát és a kis kockára vágott mellet. Végül forgassuk hozzá a durvára darált sült májat, a tejben áztatott, jól kicsavart zsemlét és nyomkodjuk a formába. Hajtsuk rá a szalonnát és alufóliával fedjük le. Tegyük tepsibe, melybe annyi vizet öntünk, hogy a forma feléig érjen. 150 fokos sütőben két órát pároljuk. Hagyjuk kihűlni, végül forró vízbe mártjuk és tálra borítjuk. Vékonyra szelve kínáljuk, somlekvárt, friss zöldségeket és kenyeret adunk hozzá.