Spenóttal és fetával töltött csirkemell citromos rizzsel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Köretek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Göngyölt, Töltött, Bundázott , Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Savanyú, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

Spenóttal és fetával töltött csirkemell
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db csirkemell 110 24.7 1 0.5 0 60
30 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
10 dkg fetasajt 635 0.2 70 0.4 0 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
5 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Citromos-petrezselymes barnarizs
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 késhegynyi sáfrány 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 db lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
3 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 csésze barnarizs 0 6.7 2.8 81.3 10.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Spenóttal és fetával töltött csirkemell
A felhevített olajon a levelek összeeséséig pároljuk a spenótot. Közben borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük. Langyosra hűtjük és belereszeljük a feta sajtot. A sajt sós, ezért nem kell sózni a spenótot. A csirkemellfiléket lapjában bevágjuk és, fólia alatt, vékonyra verjük. A szélére tesszük a tölteléket és a két oldalát behajtva, szorosan feltekerjük. A külsejét megsózzuk és s szokásos módon lisztbe, majd tojásba forgatjuk, végül a zsemlemorzsával elkevert, darált dióba panírozzuk. Bő, középforró olajban süssük aranybarnára.
A felesleges olajat lecsepegtetve, frissen tálaljuk.

Citromos-petrezselymes barnarizs
A rizst áztassuk be két órára, majd, lecsepegtetve, a felhevített olajon, kicsit pirítsuk át. Öntsük fel öt bögre vízzel, adjuk hozzá a sáfrányt és a sót. Főzzük 40 percig. Ekkor keverjük bele, a lime és a citrom kicsavart levét. Még 20 percig hagyjuk párolódni. Forgassuk össze a finomra vágott petrezselyemzölddel és a vajjal.
Tálaláskor szórjuk meg, a durvára vágott és szárazon megpirított dióval.
Asztalra adhatjuk melegen és hidegen egyaránt.