Sonkás burgonyagombóc párolt savanyúkáposztával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Igor
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Hideg téli napokra, Hétköznapi vacsora, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Sonkás burgonyagombóc párolt savanyúkáposztával
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
75 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párolt savanyúkáposzta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl almabor 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
80 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sonkás burgonyagombóc párolt savanyúkáposztával
A héjában főtt burgonyát, még melegen megtisztítjuk és áttörjük. A szalonnát apró kockára vágjuk és a zsírját kisütjük, majd a pörcöt félre tesszük. A zsírján megpirítjuk a finomra metélt hagymát és a kis kockára vágott sonkát. Ha minden langyosra hűlt, összedolgozzuk a gombóc hozzávalóit. A liszt mennyisége változhat. Könnyen formálható tésztát kell kapnunk. A gombócokat forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Az elején keverjük át, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. Ha feljöttek a víz felszínére, még két-három percig főzzük. Próbaképpen az egyiket vágjuk félbe. A felolvasztott zsírba szedjük, miután jól lecsepegtettük.
A párolt savanyú káposztával tálaljuk.

Párolt savanyúkáposzta
A felhevített olajon megpároljuk a felkarikázott hagymát, felöntjük a borral és belekeverjük a többi hozzávalót, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk.
Szaftos, zsírosabb pecsenyék mellé ajánlom.