Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
borókabogyó
Hazánkban is előforduló örökzöld cserje, melynek kékes-hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, enyhén csípős ízű fűszert. Illó olajat, invertcukrot, juniperint, flavonglikozidát, gyantát, cseranyagot, gumit, fehérjét, viaszt és pektint tartalmaz. Egész vagy őrölt állapotban. ősrégi idők óta használják fűszerként. Főzelékek, saláták, savanyú káposzta, húsételek, marinírozott halételek, vadpástétomok fontos ízesítője. Kitűnő ízt kölcsönöz a sertés- és vadsülteknek, de nem hiányozhat az igényesebb pácléből sem. Fűszerkeverékeket, sonkapácokat, húsfüstölő szereket készítenek belőle. A grillsütésű húsoknak borókás füstölésen keresztül finom aromás ízt adhatunk. A gyógyászatban vízhajtóként, szélhajtóként, étvágygerjesztőként, vese-, epekő oldószerként, hurutos megbetegedéseknél használják. A borókából pálinkát is főznek, amely a borovicska és a gin alkotórésze.