Szarvaspástétom füstölt nyelvvel (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Igor A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Vegyes húsokból Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Hideg téli napokra, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Sós, Hideg, Tojás, Húsfélék, Tejtermékek, Gabonafélék, Gyümölcsök, Gombafélék, Hidegkonyhai készítmények Hozzávalók 4 személyre: Szarvaspástétom füstölt nyelvvel
Sós omlóstészta (alaprecept)
Szarvaspástétom füstölt nyelvvel Ehhez recepthez a tészta kétszeresét készítsük el. Majd béleljünk ki vele egy püspökkenyér formát, úgy, hogy a szélén jócskán túllógjon. A vajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, keverjük bele a zúzott borókabogyót és többi fűszert, dobjuk rá a kockára vágott szarvashúst és pároljuk puhára, ha szükséges kevés vizet önthetünk hozzá, de a végére rövid leve legyen. Ha kihűlt daráljuk le kétszer, majd keverjük össze a borral, a tejszínnel és két tojással. Dolgozzuk össze a mandulával, a gombával és a kockára vágott szalonnával. A massza felét simítsuk a tésztára, fektessük rá a hosszában felcsíkozott nyelvet, majd borítsuk be a massza másik részével. Nyomkodjuk le és hajtsuk rá a tésztát, úgy, hogy teljesen befedje. A tetejébe vágjuk 3 százforintosnyi lyukat. Kenjük le a megmaradt tojással és a leesett tésztadarabokból készítsünk díszeket a tetejére, ezeket is kenjük le. Helyezzük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd a hőt, tíz perc múlva, 160 fokra mérsékelve süssük még negyven percig. Hagyjuk teljesen kihűlni. A zselatint keverjük el a felforralt aszúval és ezt langyosan, a lyukakon keresztül öntsük a tésztába, amíg az üreget teljesen kitölti. Hűtőben hagyjuk egy éjszakát állni. Másnap szeleteljük fel, de ne túl vékonyra. Salátával és valamilyen erdei gyümölcslekvárral tálaljuk. Sós omlóstészta (alaprecept) A sóval összeszitált lisztet, a kis darabokra vágott, hideg vajjal, gyors mozdulatokkal elmorzsáljuk, de készíthetjük késes robotgépben is. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Végül a tojássárgájával összegyúrjuk és gombóccá formáljuk. Ha nem állna össze a tészta, egy evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve, hűtőben, egy órát pihentessük. Végül lisztezett deszkán vagy fólia lapok között nyújtsuk ki, a kívánt vastagságúra. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||