Töltött káposzta Gixer kedvére (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 300 perc
Munkaidő: 45 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Főétel, Karácsony, Szilveszter, Húsvét, Hétvégi ebéd, Rakott, Párolt, Kemence, Római tál, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 db feketebors 0 0 0 0 0 0
1 liter tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
2 evőkanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
15 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
2 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
50 dkg lángoltkolbász 511 23 45 0.2 0 150
50 dkg füstölt oldalas ? ? ? ? ? ?
50 dkg kocsonyahús ? ? ? ? ? ?
50 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A savanyúkáposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át, kóstoljuk meg, mert ehetetlenül savanyúvá teheti ételünket. A levéből azért tegyünk el, mert az utánízesítéshez jól jöhet és másnap is kellhet, esetleg kis szódavízzel. A töltelékhez a lapockát megdarálom, összekeverem a nyers rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és nagyon finomra vágott hagymával, borssal, majd nem túl szorosan, becsomagolom a savanyú káposztalevélbe (a rizs dagad). Tojásnál kicsit nagyobbak legyenek. Nagyobb leveleket válasszunk a vásárlásnál, így a vastag középső erét kivágva, még két elég nagy levélfelet kapunk. Néhány levelet tegyünk félre, a végén ezzel terítjük le a rakományt. Csinálhatunk kopasz gombócokat is, sokan nem szeretik a levelet.
Nagy fazék aljára terítem a hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnát. Az apró káposzta egyharmad részét ráterítem, erre ráteszem a kapor, a babér, az egész bors és a csombor felét, a feldarabolt kocsonyahúst (füle, farka és egy szép szőke malacarc), valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben áztatott, darabokra vágott füstölt oldalast. Erre a következő réteg káposztát terítem. Rászórom a fűszerek maradékát. Körben kívülről befelé haladva lerakom a gombócokat és a 10 centis darabokra vágott kolbászt, végül beborítom a maradék aprókáposztával és a maradék káposztalevelekkel. Felöntöm vízzel. Az edényt lefedem és kis lángon 3-4 órát főzőm vagy kemencében sütöm.
A sózásról szándékosan nem írtam, nagyban függ az alapanyagok sósságától, töltött káposzta minél többször melegítve finomabb és sósabb!
Nem érdemes kevesebbet csinálni, majdnem annyi munka van vele és tejföl nélkül kitűnően mélyhűthető.
A tálalásnál mindenkinek szedjünk mindenből, bőségesen locsoljuk meg tejföllel.
A friss, puha kenyeret el ne felejtsük.