Almapuffancs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Sült, Édes, Meleg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl almalé 100%-os 30 0.4 0.4 7 2 0
1 teáskanál vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
4 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kiskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1/2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az almát héjastul lereszeljük, a fahéjjal, citromhéjjal és a cukor felével elkeverjük. Egy órát állni hagyjuk. Jól kicsavarjuk, majd félre tesszük. Közben a langyos tejet, az élesztőt és kevés cukrot felfuttatunk, majd a liszttel, olajjal, tejföllel és a tojással tésztává dagasztunk. Duplájára kelesztjük és az almát beledagasztjuk. Újabb 20 percig hagyjuk állni. Közben az alma levét, az almalevet és a rumot, a keményítővel elkeverve összeforraljuk és kihűtjük. Az almás tésztát, bő forró olajban, evőkanálnyi masszánként, egyszer megfordítva, kisütjük. Lecsepegtetve, az almás szósszal tálaljuk.