Párizsi torta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Bálint nap, Rakott, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Párizsi torta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 tábla tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
1/2 teáskanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
2 maréknyi rumos meggy ? ? ? ? ? ?
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1.5 teáskanál sütőpor 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
12.5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párizsi krém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
30 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párizsi torta
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót összeszitáljuk. A langyos vajat a cukorral habosra verjük, majd a tojásokat, a tejet és a joghurtot alaposan belekeverjük. Több részletben, beleforgatjuk a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt tűpróbáig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A lapot visszatesszük a formába, és a krémbe belekeverjük a meggyet, majd a lapra kenjük. Megdermesztjük és bevonjuk a felolvasztott csokoládéval. Ismét dermedni hagyjuk, majd meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Párizsi krém
A tejszínt a rummal és a cukorral felforraljuk, majd a darabokra tördelt, magas kakaótartalmú étcsokoládét, kevergetve, felolvasztjuk benne. Ha a csokoládé felolvadt benne, hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, a szobahőmérsékletű, vajjal habosra keverjük.
Nugát, fatörzstorta, lúdláb, tátracsúcs készítéséhez és csokoládés torták töltéséhez, bevonásához alkalmazható.