Bugaci töltött toroskáposzta
			
			
				 
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| 4 evőkanál				
		főtt rizs | 130 | 2 | 0.3 | 28.2 | 0.4 | 0 | 
				
						
					| 6 db				
		babérlevél | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| ízlés szerint				
		bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| ízlés szerint				
		konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| 60 dkg				
		füstölt oldalas | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 40 dkg				
		véreshurka töltelék | 0 | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 40 dkg				
		májashurka töltelék | 0 | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 40 dkg				
		kolbász töltelék | 0 | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 8 dl				
		tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 | 
				
						
					| 2 evőkanál				
		zsír | 898 | 0.1 | 99.7 | 0 | 0 | 100 | 
				
						
					| 3 evőkanál				
		pirospaprika | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 4 fej				
		vöröshagyma   | 40 | 1.2 | 0.1 | 8.3 | 3.1 | 0 | 
				
						
					| 21 db				
		savanyúkáposzta levél | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 2 kg				
		savanyúkáposzta | 20 | 1.1 | 0.2 | 3.4 | 2.1 | 0 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
		 
		
		
						
			A felhevített zsíron megpároljuk a finomra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát és kevés vízzel felöntve összeforraljuk. Kikapcsolva a lángot, belekeverjük a kissé rövidebb szálakra vágott káposztát, a babért és ízlés szerint borsot. Jól átkeverjük. A felét lábosba vagy cserépedénybe terítjük. A kolbászhúst a rizzsel összegyúrjuk. A háromféle masszát, a szokásos módon, a káposztalevelekbe göngyöljük és a töltelékeket is, az edénybe tesszük. Közé rakjuk a feldarabolt oldalast, majd betakarjuk a maradék káposztával. Felöntjük, annyi vízzel és kellő mennyiségű savanyúkáposztalével, hogy éppen ellepje, majd, lefedve, tűzhelyre vagy sütőbe, esetleg kemencébe tesszük. Bő három órát pároljuk, közben a levét kóstolgatva sózzuk, vigyázzunk, hiszen minden összetevő sós. Átmelegítve ez is ízletesebb, mint minden töltött káposzta. Tálaláskor ügyeljünk, hogy mindenkinek, mindenféle gombócból és a füstölt húsból is jusson. Tejföllel megkoronázva, friss puha kenyérrel tálaljuk.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)