| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 adag tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| ízlés szerint bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 3 gerezd
fokhagyma |
134 | 6.8 | 0.1 | 26.3 | 0.8 | 0 |
| 20 db feketebors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 5 dl tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 |
| ízlés szerint konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 csokor kapor | 0 | 3.7 | 0.8 | 10.2 | 2.2 | 0 |
| 2 evőkanál borsikafű | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 db babérlevél | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 evőkanál pirospaprika | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 2 fej
vöröshagyma |
40 | 1.2 | 0.1 | 8.3 | 3.1 | 0 |
| 10 dkg rizs | 352 | 8 | 0.3 | 77.5 | 1.4 | 0 |
| 10 dkg füstölt szalonna | 696 | 9 | 73 | 0 | 0 | 105 |
| 10 db savanyúkáposzta levél | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 1 kg savanyúkáposzta | 20 | 1.1 | 0.2 | 3.4 | 2.1 | 0 |
| 25 dkg lángoltkolbász | 511 | 23 | 45 | 0.2 | 0 | 150 |
| 50 dkg
lapocka (sertés) |
286 | 17.5 | 23.9 | 0.3 | 0 | 72 |
| 30 dkg füstölt hús | 366 | 17.2 | 33 | 0.1 | 0 | 0 |
| 2 db láb (sertés) | 326 | 16 | 29 | 0.3 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A rizst térfogatának megfelelő vízben felforraljuk, majd a lángot lekapcsolva, hagyjuk, hogy az összes vizet felszívja. A töltelékhez a lapockát megdaráljuk, összekeverjük a rizzsel, pirospaprikával, a zúzott fokhagymával, a tojással, kevés borssal és sóval, majd, a massza felét, nem túl szorosan, becsomagoljuk a savanyú káposztalevélbe (a rizs dagad). A másik feléből kopasz gombócokat gyártunk. A szalonnát apró kockára vágjuk és zsírjára sütjük, majd a finomra metélt hagymát megpároljuk rajta. Belekeverjük a paprikát és kevés vízzel felöntve félre tesszük. Az apró káposzta és a hagymás keverék felét cserépedénybe terítjük. Erre rátesszük a kaprot, a babért, az egész borsot és a csombort. Körben lerakjuk a gombócokat és a töltelékeket, váltakozva a feldarabolt kolbásszal és a füstölt hússal. Egy vagy két rétegben, függően az edény méretétől. A tetejét beborítjuk a maradék káposztával és hagymával. Letakarjuk néhány, megmaradt, káposztalevéllel és felöntjük, annyi vízzel higított káposztalével, amennyi éppen ellepi. Az edényt lefedjük és hűlőfélben lévő kemencébe vagy hideg sütőbe tesszük, melyet 120 fokra állítunk. Egy éjszakát hagyjuk párolódni. Úgy tálaljuk, hogy mindenkinek jusson mindenből. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.