Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Húsvéti újhagymás, tojásos sonkakocsonya

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Húsvét, Buli, Rakott, Sütés nélkül, Főzés nélkül, Sós, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 maréknyi zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 csokor metélőhagyma ? ? ? ? ? ?
1 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
3 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
9 lap zselatin 0 85 0.1 0 0 0
1 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
1/2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1/2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 szál torma 78 2.7 0.4 15.9 0 0
igény szerint retek 15 1.2 0.1 2.2 1.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy tálba, a zöldjével együtt, felkarikázott újhagyma és a finomra vágott metélőhagyma kerül. Két deci húsalapléből citromlével, sóval, borssal és cukorral ízesítve keverjünk salátalevet és öntsük a hagymára. Hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A sonkát vágjuk kockára, keverjük bele, az előzőleg megpárolt, zöldborsót. A sonka főzőlevét kóstoljuk meg, hogy nem túl sós-e, ha igen, két decit, kevés húsalaplével hígítsunk fel. A zselatinlapokat áztassuk be. 3 lapot csavarjunk ki és a hagyma levében olvasszuk fel, hagyjuk langyosra hűlni és a hagymát beletéve öntsük egy folpackkal kibélelt őzgerincformába. Tegyük dermedni a hűtőbe. A majonézt és a tejfölt keverjük el, ízesítsük kevés cukorral, sóval, és borssal. 3 kicsavart zselatinlapot olvasszunk fel a borban és fokozatosan keverjük bele a majonézes mártást, majd forgassuk hozzá, az apróra vágott főtt tojásokat és a piros kaliforniai paprikát. Simítsuk a megdermedt hagymasalátára és tegyük vissza a hűtőbe. Végül szórjuk a formába a sonka-borsó keveréket. Két deci főzőlében olvasszunk fel 3 zselatinlapot és langyosan öntsük a formát színültig. Ha teljesen megszilárdult a kocsonya, borítsuk tálra, könnyebb, ha előzőleg egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát. Vágjuk szeletekre, de hagyjuk egyben. A tál szélét díszítsük formára vágott retekkel és reszelt torma kupacokkal.
Friss kenyeret vagy kalácsot kínáljunk hozzá.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)