Háromízű palacsinta aszpikban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Főétel előtt, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Háromízű palacsinta aszpikban
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A paradicsomos töltelékhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor snidling 27 3.6 0.7 1.6 1.1 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A gombás töltelékhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg rókagomba 12 2 0.5 0 5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A spenótos töltelékhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Az aszpikhoz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1,5 dkg zselatinpor 0 85 0.1 0 0 0
1 db húsleveskocka (marha) 170 17.3 4 16.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Háromízű palacsinta aszpikban
Megsütjük a palacsintákat, majd a megsült tésztát három részre osztjuk. Mindegyik részt betöltjük a töltelékekkel. Szorosan összecsavarjuk. Egy püspökkenyérformát, úgy 30 centi hosszút, kibélelünk folpackkal, kevés aszpikot öntve bele, a töltött palacsintákkal, váltakozva, megrakjuk, közben, az aszpikkal a palacsintákat lekenve. Végül a formát, aszpikot öntve rá, hűtőbe tesszük, dermedni. Meleg vízbe mártva a formát, kiborítjuk. Salátalevélre borítva a palacsintákat, vékonyan szeletelve, ízlésesen díszítve tálaljuk.

A paradicsomos töltelékhez
A paradicsomos töltelékhez a paradicsomot megmossuk, a héját bevágjuk, forrásban lévő vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, a húsát negyedekre vágjuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, bazsalikommal, snidlinggel, sóval és borssal fűszerezzük, majd félretesszük.

A gombás töltelékhez
A gombás töltelékhez a gombát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra itatjuk, finomra aprítjuk, vajban megpároljuk, sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a petrezselymet, majd félretesszük.

A spenótos töltelékhez
A spenótos töltelékhez a spenót szárát eltávolítjuk, a levelét megmossuk, a hagymát forró vajon üvegesre pirítjuk, belekeverjük a spenótot és rövid ideig fonnyasztjuk, amíg összeesik, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és szerecsendióval ízesítjük, majd félretesszük.

Az aszpikhoz
A húsleveskockát fél liter vízben felforraljuk, majd belekeverjük a zselatint és oldódásig keverjük.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.