Borjú pástétom (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Geri A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Hidegkonyhai készítmények Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Sörözés, borozás, Karácsony, Szilveszter, Bálint nap, Rakott, Göngyölt, Párolt, Főtt, Alufólia, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A borjúhúst, a tokaszalonnát és a fűszereket bezöldségelt vízben egy órát abáljuk. Leszűrjük és a lében a májat 20 percig főzzük. Közben két tojást keményre főzünk. A zsemléket megáztatjuk a főzőlében és kicsavarjuk. A májat, a gombát és a főtt tojást kis kockára vágjuk. A húst, a szalonnát, a zöldségeket és a zsemléket húsdarálón kétszer áteresztjük. A húsmasszába keverjük a felkockázott anyagokat, a két nyers tojást és a pisztáciát. Egy pástétom vagy őzgerincformát a baconszeletekkel kibélelünk, úgy hogy vissza tudjuk hajtani a massza tetejére. Beletöltjük a pástétommasszát, odaütögetjük, hogy mindenhol jól kitöltse és ráhajtjuk a baconszeleteket. Egy tepsibe vizet töltünk és beletesszük az alufóliával szorosan lefedett formát, a víz legalább a kétharmadáig érjen. 150 fokra előmelegített sütőben egy órát gőzöljük. Ha kihűlt, a formából kiborítva, ujjnyi vastagra szeletelve tálaljuk. Ribizli vagy áfonyazselét és pirítóst kínáljunk mellé. Különleges ízhatást érhetünk el, ha a gyümölcszselébe frissen reszelt tormát keverünk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||