Borjú pástétom (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Sörözés, borozás, Karácsony, Szilveszter, Bálint nap, Rakott, Göngyölt, Párolt, Főtt, Alufólia, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi pisztácia 600 20.8 51.6 12.5 6.5 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
5 dkg vargányagomba 40 5.7 0.2 3.8 6.9 0
14 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
25 dkg tokaszalonna 0 ? ? ? ? ?
30 dkg borjúmáj ? ? ? ? ? ?
50 dkg borjúhús 120 19.5 4.5 0.3 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A borjúhúst, a tokaszalonnát és a fűszereket bezöldségelt vízben egy órát abáljuk. Leszűrjük és a lében a májat 20 percig főzzük. Közben két tojást keményre főzünk. A zsemléket megáztatjuk a főzőlében és kicsavarjuk. A májat, a gombát és a főtt tojást kis kockára vágjuk. A húst, a szalonnát, a zöldségeket és a zsemléket húsdarálón kétszer áteresztjük. A húsmasszába keverjük a felkockázott anyagokat, a két nyers tojást és a pisztáciát. Egy pástétom vagy őzgerincformát a baconszeletekkel kibélelünk, úgy hogy vissza tudjuk hajtani a massza tetejére. Beletöltjük a pástétommasszát, odaütögetjük, hogy mindenhol jól kitöltse és ráhajtjuk a baconszeleteket. Egy tepsibe vizet töltünk és beletesszük az alufóliával szorosan lefedett formát, a víz legalább a kétharmadáig érjen. 150 fokra előmelegített sütőben egy órát gőzöljük. Ha kihűlt, a formából kiborítva, ujjnyi vastagra szeletelve tálaljuk.
Ribizli vagy áfonyazselét és pirítóst kínáljunk mellé.
Különleges ízhatást érhetünk el, ha a gyümölcszselébe frissen reszelt tormát keverünk.