Zöldséges-sajtos lepény (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zöldséges ételek Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Tizórai gyerekeknek , Buli, Böjt, Szilveszter, Farsang, Töltött, Csőben sült, Sós, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny Hozzávalók 4 személyre: Zöldséges-sajtos lepény
Sós, omlós tészta
Zöldséges-sajtos lepény A zöldségkeveréket kevés, forrásban lévő, sós vízben roppanósra főzzük, majd lecsepegtetve hagyjuk kihűlni. Az olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, végül a lángot eloltva keverjük bele a fűszereket és a zúzott fokhagymát. A tejfölbe keverjük bele a 2 tojást, a tojásfehérjét, a hagymás keveréket, a lereszelt sajtot és a zöldségeket. A tésztát vágjuk ketté és nyújtsuk ki akkorára, hogy az egyik darabbal kibélelhessünk egy tepsit, úgy hogy pereme is legyen. Szurkáljuk meg a tésztát villával és 200 fokos sütőben süssük tíz percig. Vegyük vissza a sütő hőfokát 175 fokra. Hagyjuk, a tésztát, langyosra hűlni, majd öntsük bele a zöldséges keveréket és borítsuk be a másik tésztalappal. A tetejét kenjük meg felvert tojással és ezt is szurkáljuk meg. Tegyük vissza sütőbe 40 percre. Langyosan vágjuk kockára. Sós, omlós tészta A lisztet, a sót és a hideg vajat késes robotgéppel, morzsásra dolgozzuk, majd a tojássárgáját és a tejfölt hozzáadva, tésztává gyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől! Végül formáljunk gombócot a tésztából és fóliába tekerve, hűtőben pihentessük legalább egy órát. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||