Rakott kel (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Pityu A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, Koleszban főztük Hozzávalók 4 személyre:
A megtisztított kelt leveleire szedjük és forró, sós vízben két percig főzzük. Félretesszük lecsepegni. A rizst kétszeres térfogatának megfelelő sós vízben megfőzzük. 3 evőkanál olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a darált lapockát morzsásra sütjük rajta. Hozzáadjuk a fűszereket és a kel főzővizéből egy keveset hozzáadva, puhára pároljuk. A maradék olajjal kikenünk egy tepsit. A nagyobb kellevelek vastag erét elvékonyítjuk és a tepsit kibéleljük a levelekkel, oly módon, hogy a szélén túlérjen. Annyi levelet még félre teszünk, hogy be tudjuk velük fedni a tepsit. A darált húsos ragut, a rizst és az apróra vágott, megmaradt kelt összeforgatjuk és a tepsibe simítjuk, ráhajtjuk a kilógó leveleket és befedjük a többi levéllel. A tetejére kenjük a tejfölt és 165 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk, de szeletelés előtt, legalább 10 percig, pihentessük. Tejfölt és kenyeret kínáljunk mellé. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||