Lencsefasirt puttanesca mártással (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 10 perc A recept forrása: Dalma A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Hústalan feltétek Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Koleszban főztük, Buli, Böjt, Bundázott , Hirtelen sült, Olajsütő, Sós, Csípős, Meleg, Tojás, Zöldség, Hüvelyesek, Gabonafélék, Reform konyha Hozzávalók 4 személyre: Lencsefasirt
Puttanesca mártás
Lencsefasirt Az előre beáztatott lencsét, sós vízben, főzzük puhára (koleszban használhatunk lencsekonzervet is), csepegtessük le, de a főzővizet tegyük félre. A zsemlét áztassuk be vízbe. Az olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, keverjük bele a zúzott fokhagymát és hagyjuk langyosra hűlni. A lencsét kicsit összetörjük, majd elkeverjük a kicsavart és elmorzsolt zsemlével, az őrölt fűszerekkel, a liszttel, a hagymával, valamint a tojással. Ha túl kemény a massza kevés vizet, ha túl puha, némi lisztet adjunk hozzá. A masszából pogácsákat vagy golyókat formázunk és szezámmaggal kevert zsemlemorzsába hempergetjük. Bő, középforró olajban pirosra sütjük. Főételnek is fogyaszthatjuk, de puttanesca mártással igazi bulifalat. Puttanesca mártás A felhevített olajban pároljuk meg a finomra vágott hagymát, majd keverjük bele a felkockázott fokhagymát és az apróra vagdalt chilit. Ha felszáll az illata öntsük rá a kézzel kissé összetört paradicsomkonzervet, majd adjuk hozza a felnegyedelt olajbogyót és a felaprított kapribogyót. Főzzük sűrű mártássá. Az utolsó két percben reszeljük bele a citrom héját, forgassuk hozzá a finomra metélt petrezselyemzöldet. Sóval, borssal és citromlével állítsuk be az ízét. Tésztaszósznak vagy mártogatósnak tökéletes. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||